Sidor

fredag 29 november 2013

Angora kaniner

Nu tror jag inte att någon har missat misshandeln av angora kaniner i Kina. Själv tycker jag det är fruktansvärt. Jag var så naiv att jag trodde att angoror i större farmar klipptes med klippmaskin om än inte med sax. Här i Sverige vet jag om några större uppfödare av angora och de vet jag använder sax, vilket jag själv också använder.

Jag misstänker att anledningen till ryckningen av angora i Kina har två orsaker. Dels går det snabbt, dels så slipper man kortklipp i ullen. Dessa två skäl sparar ju också på arbetskraft (= pengar) för cheferna ... Men grymt är det, och sådant kan väl bara ske i fattiga länder/landsdelar där folk är så illa tvungna att ta vilket jobb som helst för att ha mat på bordet och kläder på kroppen. För vem vill väl frivilligt uthärda kaniners skrik dagligen?


Jag är glad att jag har egna angora kaniner att ta ullen ifrån. Mina djur mår bra och sköts bra. De bor i burar med hel botten och går på strö. Det har fri tillgång till hö och får vatten och lite kraftfoder dagligen (mina kaniner får speciellt foder med flera fodersorter blandade, detta uppskattar alla kaninerna mycket), på sommaren får de gräs och grenar med löv några gånger i veckan. De klipps var tredje månad med sax, först på rygg och sidor och då får de sitta på ett bord och är hur lugna som helst. Ca 2-3 veckor senare klipper jag dem på magen och under huvudet, då får de ligga på rygg i mitt knä när jag sitter i en stol. En del angoror vill inte ligga helt still då, så ibland får de sitta i knät en stund innan jag lägger dem på rygg igen. Att jag delar upp klippningen på två tillfällen beror på att jag inte vill riskera s.k. klippchock, vilket angoror kan råka ut för om temperaturen växlas för snabbt. Då kan kaninen alltså hamna i chock och dö. För även om det är sommar så blir det en hastig temperaturväxling om kaninen haft ca 7-9 cm på ryggen och lite kortare på resten av kroppen, och sedan får någon millimeter päls på hela kroppen. Det är inte ofta det händer (jag själv har aldrig råkat ut för det), men för att vara på den säkra sidan delar jag upp klippningarna (inte alltid dock, men är det kall vinter eller varm sommar försöker jag alltid göra det).

Sedan så har jag en satinangora. De är lite speciella då många av dem kan fälla. Och när de fäller kan man plocka av dem ullen (och det har ingenting liknande med ryckningarna de gör i Kina på vanlig angora), eller borsta av den (men på magen och under huvudet klipper man dem alltid). Min första satinangora både plockade jag och klippte, min nuvarande klipper jag enbart.


Tyvärr så har jag inga bilder när jag klipper angora (kan inte fota och klippa samtidigt och har faktiskt aldrig tänkt på att dokumentera det heller). Men dessa två sidor har bra bilder på klippning: AngoraGarnet och Løiten Angora.



Då det är otäcka bilder som huserar på Kina angororna så vill jag visa hur bra djurhållning vi har i Sverige. Detta är angoran Lucky ute i somras.



















Och detta är en bur som två av mina angoror bor i, varje våning (fack) är 0,78 m², jag ska framöver även bygga burar som är 0,84m². Angoror ska minst ha 0,7m² (vilket det alltså är lag på). Nedervåningen ser inte så stor ut, men betänk att den kaninen har mycket ull på sig. Sedan tar han också mycket plats, när jag byggt större fack ska han få flytta. Sedan så ser en del av burutrymmet mindre ut p.g.a. den täckta dörren. Och så ser buren vind och sne ut, men den är stabil. Bara jag min tok som lyckades sätta dörrarna snett ;)




























/AN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar